laborator medical
Imunologie TSH
TSH
Acest test măsoară cantitatea hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) din sânge. TSH este produs de glanda pituitară, o organ mic situat în partea de jos a creierului şi în spatele cavităţii sinusurilor. Face parte din feedback-ul organismului pentru a menţine stabil sistemul în ceea ce priveşte cantitatea de hormoni tiroidieni thyroxine (T4) şi triiodotironina (T3) din sânge.

Hormonii tiroidieni controlează ritmul organismului de folosire a energiei. Atunci când concentraţia din sânge scade, hipothalamusul secretă hormonul ALR; aceasta stimulează eliberarea de TSH de glanda pituitară.

TSH-ul, la rândul său, stimulează producerea şi diseminarea de T4 şi T3 de glandă tiroidă, o mică glandă în formă de fluture, situată la nivelul gâtului. Atunci când toate cele trei organe funcţionează la parametrii normali, producţia glandei tiroide se activează sau se dezactivează pentru a menţine un nivel hormonal în sânge.

Ce indică:

Testul TSH este efectuat pentru evaluarea funcţiei tiroidiene şi / sau a simptomelor de hiper-sau hipotiroidism. Este frecvent realizat împreună cu testul T4 sau T3.

TSH este folosit pentru:

  • Diagnosticarea unei tulburări tiroidiane la o persoană care prezintă simptome specifice.
  • Copiii nou-născuţi cu o funcţionare tiroidiană inactivă,
  • Monitorizarea terapiei în cazul persoanelor cu hipotiroidism
  • Diagnosticarea şi monitorizarea problemelor de infertilitate feminină
  • Evaluarea funcţionării glandei pituitare
  • Test de screening pentru adulţi cu tulburări tiroidiene.

Când se efectuează:

Medicul poate recomanda efectuarea unui test TSH atunci când un pacient prezintă simptomele de hiper-sau hipotiroidie şi / sau atunci când un pacient are glanda tiroidă marită. Analiza poate fi recomandată la intervale regulate pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului atunci când un pacient este tratat pentru o tulburare tiroidiană cunoscută.

Ce însemnă rezultatele:

Un nivel crescut al TSH indică, de obicei, o glanda tiroidă ce nu răspunde adecvat la stimularea cu TSH datorită anumitor tipuri de disfuncţii acute sau cronice ale tiroidei.
În cazuri rare, rezultate ridicate pot indica probleme ale glandei pituitare, precum o tumoare care produce dezechilibrarea TSH, sau pot apărea în cazul în care pacienţii care suferă de disfuncţii ale tiroidei primesc o cantitate prea mică de medicamente pentru hormonii tiroidali.

Un nivel scăzut al TSH poate indica hipertiroidism, un exces de medicamentaţie pentru hormonii tiroidali sau în cazuri rare, daune la nivelul glandei pituitare care fac producerea de TSH mai dificilă. Fie scăzută sau crescută, o cantitate anormală de TSH indică un exces sau o deficienţă a hormonului tiroidal disponibil pentru organism, dar nu indică şi cauzele, necesitând astfel efectuarea mai multor analize.

Alte informaţii:

Anumite medicamente pot - inclusiv aspirina şi cele folosite în terapia de inlocuire a hormonului tiroidal - pot afecta rezultatele testului asupra funcţionării glandei tiroide.Rezultatele mai pot fi afectate şi de condiţiile de stres sau boală acută şi pot fi scăzute în primul trimestru de sarcină.

Valori normale: 0.25 - 5.0 uUI/ml

 
web design romania