laborator medical
Imunologie IG G seric
IG G seric

Imunoglobulinele reprezintã circa 20% din totalul proteinelor serice. IgG este dominantã cantitativ în serul uman normal, reprezentând 70-75% din cantitatea totalã de imunoglobuline. Concentraţia sa medie în ser este de 1250 mg/100 ml, cu variaţii individuale normale între 800 - 2000 mg/100 ml.

IgG este cea mai heterogenã dintre imunoglobuline în ceea ce priveşte sarcina electricã. Din aceastã cauzã, în câmpul electroforetic se distribuie în fracţiile g 1 şi g 2 ale serului.

Din punct de vedere structural, IgG este un monomer cu greutatea molecularã de 150 kD şi cu constanta de sedimentare 7S. Componenta glucidicã reprezintã circa 3% din greutatea molecularã a IgG.

IgG se sintetizeazã tardiv în rãspunsul imun primar, dar este imunoglobulina predominantã a rãspunsului imun secundar şi se distribuie uniform în compartimentele intra- şi extravasculare.

IgG se prezintã sub forma a 4 variante antigenice, conferite de compoziţia în aminoacizi a catenei g: IgG1, IgG2, IgG3, IgG4. Proporţia normalã a celor 4 subclase este de 66% pentru IgG1, 23% pentru IgG2, 7% pentru IgG3 şi 4% pentru IgG4.

IgG3 este mai grea, datoritã catenei g 3 şi are o regiune balama extinsã, codificatã de câţiva exoni, iar IgG4 are o regiune balama scurtã şi rigidã, ceea ce produce o nepotrivire stericã pentru fixarea complementului.

IgG este singura imunoglobulinã care traverseazã placenta, asigurând astfel protecţia fãtului şi nou-nãscutului în primele luni de viaţã. Pe membrana sinciţio-trofoblastului se gãsesc receptori pentru regiunea Fc a IgG, care mediazã transferul placentar al moleculei.

In vivo, funcţia esenţialã a IgG este neutralizarea toxinelor bacteriene. IgG activeazã sistemul complement şi produce liza celulelor bacteriene şi a particulelor virale, dar are şi rol opsonizant. In vitro, IgG participã la reacţiile de aglutinare şi precipitare.

Termenul de înjumãtãţire al IgG este de 21 de zile.

În toate serurile imune, o proporţie de 5-15% din moleculele de IgG, pare sã conste din molecule asimetrice, cu un singur situs funcţional de legare (molecule monovalente). Aceste molecule nu participã la reacţiile secundare in vitro (aglutinare, precipitare). Celãlalt situs este blocat stereochimic de un polizaharid bogat în manozã, legat de primul domeniu constant (CH1).

Valori normale:  800 -1800 mg/dl

 
web design romania