laborator medical
Biochimie HDL Colesterol (numai in HTA)
HDL Colesterol (numai in HTA)
HDL Colesterol (numai in HTA)

LDL-colesterol si HDL-colesterol sunt denumirile tipurilor de colesterol, denumiri date dupa lipoproteina de care este legat,  lipoproteina ce transporta colesterolul la nivelul sistemului circulator.


Colesterolul este foarte important pentru organism contribuind la mentinerea integritatii celulare, regland vascozitatea sangelului, fiind precursor in sinteza acizilor biliari, in sinteza vitaminei D, a hormonilor steroidici, si a celor sexuali. De asemenea are un rol important la nivelul sistemului imunitar si la nivelul sinapselor cerebrale.


Colesterolul se gaseste cu precadere in alimentele bogate in grasimi: carnea de porc, galbenus de ou, viscere, insa poate fi sintetizat si de organismul uman la nivelul ficatului.


Lipoproteinele LDL, demunite si lipoproteine cu densitate joasa, transporta asa numitul "colesterol rau", care atunci cand se gaseste intr-o cantitate mare la nivel sangvin duce la cresterea riscului in aparitia bolilor cardiovasculare. "Colesterolul rau" reprezinta aproximativ 65% din cantitatea totala de colesterol. Cand cantitatea de LDL-colesterol creste, la nivelul vaselor de sange se formeaza depozite de grasime care ingusteaza lumenul arterelor, ducand la aparitia aterosclerozei. In stadiu avansat ateroscreloza este cauza aparitiei infarctului miocardic, deoarece prin ingustarea vaselor, sangele nu mai ajunge in cantitate suficienta la inima. Blocarea arterelor coronare face ca anumite portiuni de la nivelul muschiului cardiac sa nu mai fie oxigenate asa cum ar trebui, determinind aparitia infarctului.


HDL-colesterol este numit si "colesterol bun", iar lipoproteinele de transport sunt lipoproteine cu densitate inalta. Acest tip de colesterol are rolul de a a distruge depunerile de grasimi de pe peretii vaselor; astfel, atunci cand exista un nivel suficient de HDL-colesterol scad riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare. HDL-colesterolul impreuna cu LDL-colesterolul contribuie la mentinerea unui nivel optim al colesterolului in sange. Variatiile mari ale nivelului de colesterol constituie un risc in aparitia unor delegrari in buna functionare a organismului.

Valori normale HDL: 35 - 79mg/dl
 
web design romania